Vasut
Mi MICSODA JUNIOR A Vasút

Kik irányítják a vonatot? Milyen a railjet belülről? Mióta közlekednek vonatok? Hogyan tartják karban a vonatokat?
Misi és Balázs vonattal utaznak Németországba a keresztszüleikhez. Útközben felfedezik a szerelvény összes kocsiját, látják, amint mellettük éppen új sínpárt fektetnek, találkoznak a kalauzzal, hosszú alagutakon és hidakon robognak át, sőt, egy igazi gőzmozdony is elpöfög mellettük.
A Mi MICSODA Junior sorozat ezen kötetéből a kis olvasó megtudhatja, mi minden van egy pályaudvaron, mi hajtja a vonatot, hogyan állítják a váltókat és hányféle vonat létezik.
A felhajtható kukucskálók alatt további érdekességek és rejtvények lapulnak!

Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk!
karton, 20 oldal,
23,7 x 28 cm
3690 Ft


A railjet elrobog a váltóállító központ előtt. Ez a magas épület a pályaudvar szélén van, ahol a vágányok elágaznak. A váltóállító központból felügyelik a pályaudvar forgalmát, itt állítják át a váltókat, hogy miden vonat a neki kijelölt vágányon közlekedjen. A mozdonyvezetőnek a vasúti jelző, más néven szemafor jelzi, hogy merre szabad az út. A váltókat és a szemaforokat a váltókezelők hangolják össze. Egy vágányon egy időben csak egy vonat haladhat, különben baleset történne. A vasúti közlekedés biztonságára a vasúti irányítóközpontok munkatársai ügyelnek, hasonlóan, mint a légi irányítók a repülőközlekedésre.  
Nézd csak!
Minden váltóállító központhoz meghatározott vasúti pályaszakasz tartozik. A vasútvonalak mentén több kisebb-nagyobb váltóház van.